Welke leersoorten zijn er? 

Van tassen heb je nooit genoeg! Welk materiaal tas moet ik kiezen? Er zijn veel verschillende soorten materialen, met elk hun eigen eigenschappen. Om je een beter beeld te geven van de diverse leersoorten, hebben we de meest voorkomende leersoorten en de eigenschappen voor je op een rij gezet.

  • Rundleer
  • Buffelleer
  • Kalfsleer
  • Splitleer
  • Kunstleer (PU, imitatieleer, skai of kunstleder)
  • Vegan leer
  • Suède
  • Nubuck
  • Nappaleer/analineleer

De leersoorten

Onderstaande leersoorten zijn opgebouwd van goedkoop naar duurzaam.  

Kunstleer (PU, imitatieleer, SKAI of kunstleder)

Tassen van kunstleer hebben een imitatie van leer en hebben totaal ander eigenschappen als leer. Kunstleer is geen natuurproduct en bestaat uit kunststof die aangebracht wordt op het textiel, wat lijkt op leer. Kunstleer is verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals PU, imitatieleer, SKAI of kunstleder. Deze leersoorten worden vaak afgewerkt met een synthetische afwerking. Op deze manier krijgt de tas de look en feel van een leren tas.

Voordelen Nadelen
+ Makkelijk te onderhouden - Minder duurzaam
+ Relatief goedkoper - Krasgevoelig
+ Vlekken zijn makkelijk schoon te maken - Kan goedkoop en als 'plastic' ogen

Vegan leer

Wat is vegan leather? Vegan leather is een soort leer waar geen gebruik wordt gemaakt van dierlijk materiaal. Vegan tassen worden vaak gemaakt van gerecycled materiaal zoals plastic flessen, kurk of polyester. Ook hoogwaardig PU leer kan hiervoor gebruikt wordt. In dit geval is het productproces volledig diervrij (zowel materiaal als lijm).

Voordelen Nadelen
+ Makkelijk te onderhouden - Kan sneller slijten
+ Volledig diervrij geproduceerd - Ademt minder dan leer
+ Stevig materiaal  
+ Duurzaam  

 

Splitleer

Wat is splitleer? Splitleer is een goedkopere leersoort dat ontstaat wanneer de huid in meerdere lagen wordt opgedeeld. Splitleer is 100% natuurlijk leer. Dit betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van kunstmatige bewerkingen. Onderstaand de voor- en nadelen van splitleer op een rij. 

Voordelen Nadelen
+ Goedkoop leersoort - Leer kan verkleuren en beschadigen
+ Makkelijk te onderhouden - Minder sterk
  - Minder duurzaam

 

Nappa leer

Wat is nappaleer? Nappa leer is een soepel, zacht en gladleersoort. Dit leersoort is meestal geverfd en gemaakt van lams- of schapenhuid. 

Voordelen Nadelen
+ Soepel, zacht materiaal - wel gevoelig voor watervlekken
+ Bestand tegen beschadigingen  
+ Duurzaam  

 

Rundleer

Rundleer is een van de populairste leersoorten. Maar wat is rundleer precies? Rundleer is een leersoort dat afkomstig is van koeien, buffels of de yak. Dit leersoort is te herkennen aan structuur van het leer. De natuurlijke eigenschappen zijn duidelijk terug te zien. Runderleer is wat zwaarder en vaak wat stugger.

Voordelen Nadelen
+ Duurzaam - Vraagt om veel onderhoud
+ Flexibel en stevig leer - Zwaarder
+ Natuurlijke nerf  

Kalfsleer

Kalfsleer is te herkennen aan de fijne, zachte structuur en heeft vaak een fluweelachtige uitstraling. Kalfsleder wordt vaak gebruikt uit de huid van een jonge koe. Kalfsleer is een relatief dure leersoort dat vaak wordt gebruikt voor tassen in het hoogsegment. 

Voordelen Nadelen
+ Soepel leer met een fijne structuur - Vrij prijzig
+ Duurzaam  

 

Suède

Suede heeft een luxe uitstraling en wordt gemaakt van de onderkant van de huid. Suède tassen zijn te herkennen aan de harige en zachte bovenlaag. Tassen gemaakt van suède zijn vaak soepel en voelen zacht aan. 

Voordelen Nadelen
+ Luxe uitstraling - Vlekgevoelig
+ Soepel materiaal - Minder duurzaam t.o.v. leer

 

Nubuck

Nubuck komt overeen met suède, maar wordt gemaakt van de buitenkant van de huid. Suède wordt daarentegen van de binnenkant van de huid gemaakt. Nubuck heeft een luxe uitstraling en voelt sterk en zacht aan. Dit komt doordat het materiaal wordt geschuurd zodat het een zachte en fluweelachtige uitstraling krijgt. Nubuck heeft een betere kwaliteit, omdat de huidlaag dikker en steviger aanvoelt dan bij suède tassen.

Voordelen Nadelen
+ Sterk en dik materiaal - Vrij prijzig
+ Luxe uitstraling - Vlekgevoelig
+ Zachte, fluweelachtige uitstraling  

 

Buffelleer

Tassen die gemaakt worden van buffelleer hebben een stoere en robuuste uitstraling. Buffelleer wordt gemaakt van de huid van waterbuffels. De haarvaatjes in het leer zijn nog goed zichtbaar. Dit komt doordat de waterbuffel behaarder zijn dan normale koeien. Doordat het leer plantaardig gelooid wordt, blijft de eigen karakteristieke kleur intact.

Voordelen Nadelen
+ Stevig materiaal - Vlekgevoelig
+ Duurzaam - Vrij prijzig