Hoe kies ik de juiste backpack?

Wanneer je op zoek bent naar een goede backpack, is het essentieel om een goede backpack te kopen. Er is ontzettend veel keuze in rugzakken en backpacks qua afmetingen, modellen en merken. Het kan dan ook moeilijk zijn om door de bomen het bos te zien. Want hoe kies je de juiste backpack? En waar moet je allemaal op letten? We geven je uitgebreid advies en tips om de ideale backpack te kiezen die jou past. 

Waar moet ik op letten?

Het is verstandig om rekening te houden met onderstaande punten:

  • Activiteit
  • Inhoud
  • Gewicht
  • Draagcomfort

Advies voor de snelle beslisser

Bepaal op basis van de type reis, de bestemming en de duur van je reis de juiste backpack. 

Op basis van je doel bepaal je de juiste backpack.
Op basis van je activiteit kun je de inhoud van je backpack bepalen. Daarnaast is de hoeveelheid bagage ook bepalend voor de inhoud van je backpack.
Neem nooit meer dan 20% van je eigen lichaamsgewicht mee. Neem je veel zware spullen mee? Ga dan voor een lichtgewicht backpack voor stabiliteit en comfort.
Een verstelbaar draagsysteem en heupgordels zorgen voor een optimaal draagcomfort. Ook zit er verschil in een mannen- en vrouwenmodel. Let hier goed op bij het aanschaffen van een backpack.

Stappenplan

Volg onderstaande stappen om de juiste backpack te kopen die past bij jouw type reis.

 

 

Stap 1: Activiteit

De eerste stap om een goede keuze te maken in een backpack is om te bepalen voor welk doel je de backpack gaat gebruiken. Ga je wandelen, bergbeklimmen, fietsen of een trektocht maken? Op basis hiervan kun je de gewenste inhoud bepalen. Tijdens een dagje wandelen heb je namelijk een hele andere inhoud rugzak nodig dan wanneer je een wereldreis gaat maken. 

Belangrijkste kenmerken:

  • De inhoud van je backpack is afhankelijk van de activiteit.
  • Bepaal vooraf ook altijd hoeveel bagage je wil meenemen.

 

 

 

 

Stap 2: Inhoud

Op basis van de activiteit bepaal je vervolgens de inhoud van je backpack. Je kunt er gemiddeld vanuit gaan dat rugzakken van 20-40 liter geschikt zijn voor een dagtocht. In de winter heb je misschien een wat grotere rugzak nodig aangezien warme kleding en veiligheidsuitrustingen de nodige ruimte innemen. Ga je wat langer op reis of wil je een trektocht maken, dan kun je beter kiezen voor rugzak van 40-60 liter. Voor de reizen waarvoor je eten, een tent en andere benodigdheden moet meenemen, raden wij aan te gaan voor een rugzak met een inhoud van 60-100 liter. Denk ook aan het volume wat je nodig hebt als je bijvoorbeeld samen op reis gaat, zeker bij een trektocht.

Lees hier meer over het bepalen van de juiste grootte


 

 

 

Stap 3: Gewicht

Let op het gewicht van de backpack. Op het moment dat je veel zware dingen mee moet nemen, is het verstandig te gaan voor een lichtere backpack met een grotere stabiliteit en meer draagcomfort. Wij adviseren je om niet meer gewicht te dragen dan 20% van je eigen lichaamsgewicht. Neem je extra veel bagage mee? Dan is het slim om een backpack met heupband te kopen. Dit verdeelt het gewicht over de bekken waardoor de beenspieren een gedeelte van het gewicht kunnen opvangen in plaats van de rug en schouders. In de benen bevinden zich namelijk de sterke spiergroepen. Voorkeur heeft natuurlijk een schuimgevulde heupband voor extra draagcomfort. 

 

 

 

 

Stap 4: Draagcomfort

Let er bij de keuze van een backpack op of ze uitgerust zijn met speciale, verstelbare draagsystemen die geschikt zijn voor verschillende posturen. Dit zorgt voor stabiliteit, flexibiliteit en een gelijkmatige verdeling van het gewicht. Het voornaamste doel van een draagsysteem is dat het gewicht verspreidt wordt. Houd ook rekening met het anatomisch verschil tussen mannen en vrouwen. Vaak zijn backpacks verkrijgbaar in een aangepast dames- of herenmodel. Dames zijn over het algemeen wat kleiner en de backpacks voor dames hebben dan ook een kleiner rugpand. Ook vallen de schouderbanden en de heupband hier anders.