Wat zijn tips tegen vliegangst?

Zweethanden, een verhoogde hartslag, gespannen spieren en een onrustig gevoel voordat je gaat vliegen, herkenbaar? Dan heb jij waarschijnlijk last van vliegangst. Volgens de cijfers zijn één op de drie personen bang om het vliegtuig in te stappen. Wij geven je tips om je vliegangst te overwinnen.

Onthoud de feiten

Houd in je achterhoofd dat vliegen één van de veiligste vervoersmethoden is. Het is veiliger dan autorijden en zelfs veiliger dan thuis blijven. Volgens de statistieken heb je namelijk meer kans om thuis bij een brand te sterven dan tijdens een vliegreis. Sterker nog: in 2017 is er geen enkel dodelijk slachtoffer geweest bij ongelukken met passagiersvliegtuigen. Er wordt nu zo veel en veilig gevlogen dat er gemiddeld slechts één persoon door een vliegtuigongeluk om het leven komt bij elke 9.200.000 vluchten. Dat betekent dat je nog meer kans hebt om de staatsloterij te winnen.

Ademhalingsoefening

Op het moment dat je in paniek raakt, verandert je ademhaling. Je kunt je ademhaling weer normaal krijgen door ademhalingsoefeningen te doen. Adem vier seconden langzaam in. Houd je adem zeven seconden in en adem vervolgens acht seconden langzaam uit met je lippen een beetje op elkaar. Herhaal deze oefening en je merkt dat je vanzelf rustiger wordt.

Eet en drink bewust

Om angstgevoelens te verminderen kun je het best eten en drankjes met cafeïne en suiker vermijden. Suiker en cafeïne stimuleren de afgifte van stresshormonen waardoor je nog nerveuzer wordt.

Leid jezelf af

Probeer niet op het vliegtuig zelf te letten maar leid jezelf af. Kijk een leuke film, lees een goed boek, speel een spel of ga je favoriete muziek luisteren. Door je ergens anders op te richten tijdens de opstijging en de landing, worden je angstgevoelens een stuk minder.

Verdiep je in de techniek

Veel mensen met vliegangst hebben baat bij informatie over vliegtuigen. Door je in te lezen over vliegtuigen of een bezoek te brengen aan het luchtvaartmuseum kun je een gerust gevoel krijgen. Zo weet je wat de geluiden tijdens de vlucht zijn en dat je van bijvoorbeeld turbulentie niet hoeft te schrikken.

Kortste vlucht

Als je last heb van vliegangst kun je het best kiezen voor korte vluchten. Wil je toch naar een bestemming waarvoor je lang moet vliegen? Kies dan voor een vlucht zonder tussenlandingen. Zo hoef je de meest stressvolle moment zoals het landen en stijgen niet twee keer mee te maken.

Download de app

Er is een app speciaal voor mensen met vliegangst. De Vlieg app geeft handige tips en informatie over hoe je je moet voorbereiden op de vliegreis. Maar ook tijdens het vliegen wordt je door de vlucht heen geloodst met allerlei tips en oefeningen. Het is inclusief een paniekknop: Als je deze paniek knop indrukt,begint er een audiobestand af te spelen waarbij een therapeut je laat ontspannen door bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen.

Koen