Wat zijn de beste wintersport tips voor beginners?

Veel mensen vinden wintersport leuker dan een zomervakantie. Dit komt door de combinatie van actief bezig zijn op piste, ontspannen in de sauna en gezellig drankjes doen in een apres-ski cafe. Ga je binnenkort voor het eerst op wintervakantie? Wij geven je een paar handige tips, speciaal voor wintersport beginners. 

Neem een proefles

Voordat je een wintersportvakantie boekt, is het verstandig om eerst een ski / snowboard proefles te nemen in een indoorhal in Nederland. Zo kun je bekijken of je skiën of snowboarden echt leuk vind.

Ga buiten het hoogseizoen

Als je de piste op gaat, wil je niet tussen horde mensen manoeuvreren. Onze tip is dan ook om buiten het hoogseizoen te gaan. Dan is het een stuk prettiger snowboarden of skiën. Daarnaast scheelt het ook nogal wat in de kosten. Je kunt soms tot de helft besparen door niet tijdens schoolvakanties te gaan.

Neem ski-les

In elk skigebied zijn skischolen te vinden waar je lessen kunt volgen. Er zijn lessen voor elk niveau. Of je nou een beginner bent of al een tijdje skiet. Je kunt hierbij kiezen voor groepslessen maar skischolen bieden vaak ook de mogelijkheid aan om prive-lessen te volgen.

Bewaar je skipas goed

Een veelgemaakte fout van beginners is om geen vaste plek te hebben voor je ski-pas. Je wilt natuurlijk niet de rij ophouden omdat je je skipas niet kan vinden. Zorg dan ook voor een vaste plek voor je skipas en het liefst binnen handbereik. Een ritsvak van je jas is bijvoorbeeld een goede plek.  

Sluit wintersportdekking af

Als je op wintersport vakantie gaat, kan het verstandig zijn om een wintersportdekking op je reisverzekering te nemen. De standaard basisverzekering dekt namelijk niet alles. Met een wintersportdekking worden uitgaven vergoed zoals de kosten per helikopter of gipsvlucht als gevolg van een ski- of snowboard ongeluk. Maar bijvoorbeeld ook de kosten van skilessen of de skipas waar je geen gebruik van kan maken na een ongeluk.

Zorg voor een goede rugzak

Een goede rugzak is onmisbaar tijdens een sportieve vakantie in de sneeuw. Er zijn rugzakken die speciaal zijn ontworpen voor skieen en snowboarden. Ze zijn vaak voorzien van een uitgebreid aantal vakken, riemen en veiligheidsvoorzieningen. Niet alleen handig voor het meenemen van voedsel, ook voor het gemakkelijk dragen van je ski's of snowboard. Lees hier alles over het kiezen van de juiste wintersport rugtas.

Smeer je goed in

Zonnebrandcreme is een must tijdens een wintersportvakantie. Door de sterke zonnestralen in berggebieden verbrand je extra snel. Het is dan ook van belang om je huid en lippen goed in te smeren met een zonnebrandcrème met een hoge SPF-factor.

Draag altijd een zonnebril

Zoals bij vorige tip uitgelegd, zijn UV-stralen extra sterk in berggebied. Als je onbeschermd de piste op gaat, kan dit beschadiging voor je ogen betekenen. Wij adviseren dan ook een zonnebril van goede kwaliteit te dragen om je ogen te beschermen.

Doe warming-ups

Zorg dat je voor het skiën of snowboarden wat warming-up oefeningen doet. Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt. Maar je bent lichamelijk zwaar bezig en dat voorkomt dat je de volgende dag krom ligt van de spierpijn.

Gerjan

Gerjan