Oorpijn tijdens de vlucht? Wij delen 5 tips!

Heb jij ook altijd last van oorpijn tijdens het opstijgen en dalen in het vliegtuig? Wij leggen je uit wat de oorzaak is van oorpijn tijdens het vliegen en nog belangrijker: Hoe je er vanaf komt.

Oorzaak oorpijn tijdens vliegen

Tijdens het vliegen of dalen zal de luchtdruk in vliegtuig veranderen. Dit terwijl de druk in het middenoor in het begin hetzelfde blijft. Tussen het middenoor en de keel- en neusholte zit de buis van Eustachius. Je kunt deze buis vergelijken met een ventiel die ervoor zorgt dat de luchtdruk in het oor weer gelijk is aan de luchtdruk in de cabine. Als de buis van Eustachius verstopt is, kan de lucht moeilijk weg waardoor het trommelvlies gaat bollen. Dit veroorzaakt het feit dat je niet meer zo goed kunt horen. Maar ook kan dit vervelende pijn in het oor veroorzaken.

Tips tegen oorpijn tijdens vliegen

Leuk om te weten maar belangrijker is: Hoe lossen we dit op? Wij hebben vijf tips voor je op een rij gezet.

Neusspray
Gebruik een neusspray met xylometazoline één uur voor het opstijgen en één uur voor de landing. Door de neusspray zullen de neus-slijmvliezen slinken, waardoor er minder druk op de oren komt te staan.

Kauwen
Door de beweging van  kauwen op de kauwgom zorg je dat de druk sneller door je oor heen kan wat minder pijn betekent! Zorg dat je vanuit huis een pakje kauwgom in je tas hebt gestopt. Kauwgom is namelijk niet te koop op schiphol, dus haal het even voor de tijd in de supermarkt.  

Gapen
Net zoals de beweging van kauwen, zal de beweging van gapen de Eustachius oprekken, waardoor de druk makkelijker weggaat.

Oordoppen
Er zijn ook speciale oordoppen verkrijgbaar die oorpijn tegengaan. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik in het vliegtuig en zorgen ervoor dat je minder oorpijn hebt tijdens het dalen en opstijgen.

Valsalva-manoeuvre
Dat klinkt heel ingewikkeld, maar dit houd gewoon in dat je met dichtgeknepen neus en gesloten mond lucht door je oren perst. Grote kans dat je oren dan gaan “poppen”. Een ander optie is met dichtgeknepen neus te slikken.

Jannie

Jannie