Betalen voor handbagage?

Hoe zit het precies? Is handbagage nou gratis of niet? En wat is het verschil tussen handbagage die je in de bagagebakken boven je plaats en handbagage die je onder de stoel voor je plaatst? Naast deze verschillen, wordt er door vliegtuigmaatschappijen ook nog onderscheid gemaakt tussen het maximaal toegestane kofferformaat. Sommige maatschappijen gaan nog een stapje verder en maken ook nog onderscheid tussen het type vlucht. 

Consumenten worden gillend gek en zien door de bomen het bos soms niet meer. Daarnaast veranderen de handbagageregels per maatschappij voortdurend. Zo is handbagage (het grotere formaat die je boven in de bagagebakken plaatst) vanaf 3 april 2024 bij Transavia niet meer gratis. Reizigers dienen vanaf die datum €10,- te betalen voor handbagage die niet onder de stoel past. Door de oplopende kosten zijn de vliegtuigmaatschappijen op zoek naar nieuwe verdienmodellen, waar jij als consument voor moet opdraaien. Bij de budget maatschappijen zoals Ryanair en Easyjet is handbagage al langer niet meer gratis, maar bij deze maatschappijen is het ooit ook anders geweest. Zo was tot eind 2018 handbagage bij Ryanair bijvoorbeeld gewoon gratis. 

Handbagage onder de stoel vs. handbagage in bagagebakken – Wat is het verschil? 

Laten we beginnen bij het verschil tussen handbagage die je onder de stoel mag plaatsen en handbagage in de bagagebakken. Voor vrijwel alle vluchten mag je 2 stuks handbagage meenemen. Dit betreft een klein formaat handbagage (door veel vliegmaatschappijen een “accessoire” genoemd, om het nog even onduidelijker te maken) aangevuld met een handbagage(koffer) voor in de bagagebakken (het type handbagage waar steeds vaker voor bijbetaald moet worden). Het formaat handbagage die je gratis mee mag nemen en onder je stoel dient te plaatsen, verschilt weer per vliegtuigmaatschappij. De verschillen zijn ook nog eens behoorlijk groot. Zo mag je bijvoorbeeld bij KLM een accessoire meenemen van 40x30x15, bij Transavia 40x30x20 en bij RyanAir is het maximaal toegestane formaat 40x20x25. 

Op zoek naar een overzicht van de afmetingen voor de “handbagage accessoire” per vliegtuigmaatschappij? Bekijk dan de adviespagina handbagage per luchtvaartmaatschappij. Wil je daarnaast een “handbagage accessoire” aanschaffen die geschikt is voor de vliegtuigmaatschappij waarmee jij vliegt? Klik dan direct door op één van de logo’s van de betreffende luchtvaartmaatschappij. Op deze pagina’s vind je een selectie “handbagage accessoires” en reguliere handbagage die voldoen aan de vereisten van de luchtvaartmaatschappij. Zo kom jij niet voor onaangename verrassingen te staan op het vliegveld en kan jij je geld gebruiken voor de leukere dingen op je vakantie. 

Underseaters & cabin bags – gratis mee als “handbagage accessoire” 

Weet je de toegestane afmetingen van je handbagage accessoire, dan kan je ook zelf op zoek gaan naar een underseater of een cabin bag. Een underseater is een kleine koffer/trolley met wieltjes en een trekstang, die geschikt is om onder een vliegtuigstoel te plaatsen. Een cabin bag is een reistas die zeer geschikt is om te gebruiken als handbagage en ook onder een vliegtuigstoel geplaatst kan worden. Maar, let dus goed op dat het formaat dat jij kiest, geschikt is voor de vliegtuigmaatschappij waarmee jij vliegt! 

Welke afmeting handbagage koffer moet ik hebben? 

Ook de toegestane afmetingen van handbagage koffers die tegen betaling bijgeboekt kunnen worden (of in sommige gevallen nog wel gratis mee mogen, zoals bij KLM) verschillen enorm van elkaar. De toegestane afmeting bij KLM is bijvoorbeeld 55x35x25 (hoogte x breedte x diepte) terwijl dit bij Corendon 55x40x25 is en bij RyanAir weer 50x40x20. Op de pagina handbagage per luchtvaartmaatschappij vind je van vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen het toegestane formaat handbagage.  

Je vliegt vast niet altijd met dezelfde vliegmaatschappij. Wil je een handbagage koffer die voor bijna alle vliegmaatschappijen geschikt is? Ga dan voor een handbagage koffer 55x35x20. We hebben alle koffers van dit formaat alvast voor jou op een rijtje gezet, zodat jij makkelijk een keuze kunt maken! 

Marit

Marit