Powerbank mee in het vliegtuig? Dit moet je weten.

Tegenwoordig wil je natuurijk het liefst 24/7 online zijn! Dit betekent dat er altijd een powerbank in de buurt moet zijn, waarmee een mobiele telefoon of laptop moeiteloos mee opgeladen kan worden. Maar hoe zit dit nu eigenlijk met het vliegen met een powerbank?

Vliegen met een powerbank

Een powerbank is je ideale metgezel tijdens elke (lange) trip. Je laadt zonder een stopcontact moeiteloos je mobiele telefoon, laptop of tablet op! Wil je een powerbank meenemen in het vliegtuig? Dat mag! Hier zijn wel een aantal regels voor. 

Regels powerbank in het vliegtuig

Een powerbank met een capaciteit onder de 100 Wh mag volgens de IATA richtlijnen mee in de cabine van het vliegtuig. Hetzelfde geldt voor losse lithium batterijen. Deze mogen mee in de cabine, mits ze in de originele verpakking zitten. Heb je per ongeluk de verpakking hier niet meer van? Plak de contactpunten van de batterij dan af met niet-geleidende tape en doe deze in een goed afsluitbare plastic tas. Een powerbank mag nooit in het ruimbagage en moet áltijd verwijderd kunnen worden uit de koffer. Is dit niet het geval? Dan mag je de koffer helaas niet meenemen.

Powerbank bij bagagecontrole

Bij de douane moet je altijd je powerbank en/of accu uit het apparaat halen. Heeft jouw handbagage koffer een geïntegreerde powerbank? Koppel deze dan los. De douane wil graag controleren of de powerbank 100% werkt. Is dit niet het geval? Dan mag de powerbank helaas niet mee, omdat het risico hiervoor veel te groot is. 

Batterijen en/of accu aan boord

Wat kan er precies gebeuren met een powerbank? In de accu van een powerbank zit het brandbare materiaal lithium. Lithium is een brand- en explosiegevaarlijke stof. Het is vaak maar een hele kleine hoeveelheid, maar toch is dit risicovol. Mocht een accu om een of andere reden oververhit raken, kan dit zorgen voor kortsluiting in de batterij met brand als gevolg. Om er zeker van te zijn dat je jouw powerbank mag meenemen in de cabine, raden we je aan om dit altijd te controleren bij de desbetreffende vliegtuigmaatschappij. 

Geïntegreerde powerbank in bagage?

Heb jij een koffer met powerbank? Dan moet de batterij hieruit verwijderd worden, zodat je deze los mee kan nemen in de handbagage. Bij bagage voorzien van batterij, moet deze verwijderd worden. Anders mag het zelfs niet mee in de ruimbagage. Hoe zit dit nu met smartphones, laptops en tablets? Dit is geen probleem, omdat de accu’s netjes in het apparaat zijn gebouwd. Het risico hiermee is lager. 

Koen