Vietnam is een essentiële stop voor de meeste reizigers die backpacken door Zuidoost-Azië. De schitterende landschappen, het verrukkelijke eten, de bruisende steden, de bijzondere cultuur en de lage kosten trekken al decennia lang backpackers en vakantiegangers vanuit de hele wereld naar het land.

Vietnam is dan ook niet voor niets misschien wel de perfecte bestemming voor backpackers, vooral voor degenen die voor het eerst naar Azië reizen. De mensen zijn ongelooflijk gastvrij, de infrastructuur is goed georganiseerd en er is een enorme verscheidenheid aan landschappen, cultuur, eten en interessante dingen om te doen. In dit artikel lees je enkele tips.

Route door Vietnam uitstippelen

Van het noordelijke naar het zuidelijke puntje van Vietnam rijden zou in totaal minstens 40 uur in beslag nemen. Houd dit in gedachten bij het plannen van je reis. Nachtbussen en -treinen zijn een gebruikelijke manier om efficiënt over land te reizen. Door de langgerekte vorm van het land is het logisch om van Hanoi naar Ho Chi Minh City (Saigon) te reizen of andersom. Het kan een goed idee zijn om je reis in het zuiden te beginnen. Het noorden van Vietnam is spectaculair en het klimaat wordt tropischer naarmate je zuidelijker gaat, dus aan het einde van de reis kun je heerlijk bijkomen op één van de witte stranden.

Bezienswaardigheden in Vietnam

Vietnam heeft verschillende plaatsen die erg populair zijn en die de meeste backpackers in hun reisschema opnemen. Neem bijvoorbeeld Halong Bay, een verzameling van duizenden kleine kalkstenen eilandjes aan de kust die je kunt bekijken vanaf een zeilboot. De stad Sapa in het noorden van Vietnam is beroemd om zijn rijstvelden en bergtochten. Hoi An is een toeristisch maar zeer sfeervol stadje waar veel te doen is en dat door veel backpackers als hun favoriet wordt bestempeld. In het zuiden vind je de Mekong Delta, waar je op de drijvende markten op de rivier kunt zien waar massa’s kleine bootjes samenkomen om fruit en groenten te verkopen. Daarnaast zul je waarschijnlijk ook één of beide grote steden, Hanoi en Ho Chi Minh City, willen bezoeken.

Naast deze bekende backpacklocaties vind je in Vietnam ook een aantal meer authentieke plaatsen die zeker een bezoek waard zijn. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het mooie en eigenzinnige Da Lat. Je zult hier meer Vietnamese dan westerse toeristen tegenkomen. De stad heeft leuke nachtmarkten en er hangt een bijzonder feestelijke sfeer, vooral als je er rond de jaarwisseling komt. Een andere optie is Yok Don. Dit nationale park ontvangt elk jaar maar weinig toeristen. Het is dan ook relatief lastig te bereiken en vergt enige voorbereiding. Maar als je er eenmaal bent kun je er in alle rust van genieten, ver weg van de backpackersmassa’s.

Visum Vietnam aanvragen

Wat ook enige voorbereiding vergt is het aanvragen van een visum Vietnam. Gelukkig kan dit tegenwoordig helemaal online gedaan worden en hoef je hiervoor niet naar het consulaat of de ambassade, of (zoals vroeger) in de wachtrij op het vliegveld in Vietnam te wachten voor een visum on arrival. Het e-visum Vietnam is 30 dagen geldig. De geldigheidsduur van het visum Vietnam gaat in op de datum die je invult in het online aanvraagformulier. Je kunt het e-visum dus al maanden van tevoren aanvragen, als je maar weet wanneer je ongeveer in Vietnam zult arriveren. Om het visum voor Vietnam aan te kunnen vragen moet je ook al weten waar je precies aan zult komen en via welke locatie je het land ook weer zult verlaten, aangezien je dit in het aanvraagformulier in moet vullen.

Sander