In gesprek met Castelijn & Beerens

Wie kan ons meer over leer vertellen dan de eigenaar van het Nederlandse merk Castelijn & Beerens: Martijn Beerens. (It’s in the name). Bij Castelijn & Beerens is de know-how over leer en leerambacht overgedragen van generatie op generatie. Inmiddels staat de 3e generatie aan het roer van het Brabantse familiebedrijf. Martijn vertelt je in dit artikel alles over het materiaal leer, de verschillende soorten hiervan, het looiproces, het familiebedrijf en de beste verzorging voor jouw leerproducten.

Wat is rundleer?

‘’Rundleer is een veelzijdig en rijk natuurproduct en wordt gemaakt van huiden van runderen die geslacht worden voor hun vlees. Het is in wezen dus een afvalproduct van de vleesindustrie. Dit afvalproduct heeft echter zulke mooie eigenschappen dat het zeker niet weggegooid wordt. Om de huiden duurzaam te maken worden ze gelooid. Ieder vel rundleer is uniek en de varianten in verschillende soorten leer zijn enorm.''

Koe, stier of kalf

’’Net als bij mensen is er bij runderen een onderscheid in type huid van man, vrouw of kind. De huid van een stier is dikker en compacter van vezelstructuur dan die van een koe. De huid van een kalf heeft nog niet veel geleden en is vaak mooi soepel en vrij van beschadigingen. Castelijn & Beerens gebruikt voornamelijk de plantaardig gelooide schouders van een stier voor de stevige aktetassen en soepele koeienhuiden voor de ritstassen.

Kwaliteit leer

''De kwaliteit van het leer bepaald voor een heel groot deel de kwaliteit van het eindproduct. Het is dus ontzettend belangrijk. Daarom worden bij Castelijn & Beerens alle vellen leer één voor één geïnspecteerd voordat ze in productie worden genomen. De kwaliteit van leer is afhankelijk van verschillende factoren. Een aantal vragen die je hierbij kan stellen: Hoe is het rund verzorgd? In wat voor klimaat heeft het geleefd? Is het een koe, stier of kalf? Is het volnerf leer of splitleer? Wat voor looiproces is toegepast? In wat voor condities wordt gelooid? ‘’

Verzorging en klimaat

‘’De verzorging en klimaat hebben grote invloed op de huid van een rund. De huid van een koe die jarenlang op de Zuid Amerikaanse prairies in de ziedende zon heeft gestaan, langs prikkeldraad heeft geschuurd en is gestoken door horzels die onderhuids eitje hebben gelegd ziet er namelijk heel anders uit dan die van een koe die graast in de groene Duitse weides en die goed gevoerd en verzorgd is. Zon droogt de huid uit, prikkeldraad geeft littekens, insectenlarven veroorzaken gaten. Dit is dus allemaal zichtbaar in de huid van een koe. Hoe beter de condities zijn waarin de koe heeft geleefd, hoe beter de kwaliteit van de huid uiteindelijk wordt. ‘’

Volnerf of splitleer

‘’De huid van een rund kan nadat het gelooid is wel 5 á 10 mm dik zijn. Dat is te dik om tassen en lederwaren van te produceren. De huid wordt daarom gesplitst in soms wel drie lagen. De bovenste laag, ook wel volnerf, heeft de mooie natuurlijke haarinplant en de vezelstructuur is zeer compact en sterk. Dit is de beste kwaliteit van de huid. De lagen onder de volnerf worden splitleer genoemd. Het is losser van structuur, heeft geen natuurlijk karakter en is minder duurzaam.’’

Looiprocessen

‘’De meest voorkomende looi processen zijn op plantaardige of chroom basis. Bij plantaardig looien wordt met uitsluitend natuurlijke extracten, zoals bijvoorbeeld eikenschors of mimosa,  gelooid. Bij chroomlooien worden synthetische looistoffen op basis van chroom gebruikt. Chroom heeft als voordeel t.o.v. van plantaardig dat het looiproces veel sneller gaat. Een nadeel is dat het veel vervuilender is. Daarnaast heeft de type looiing ook invloed op het uiterlijk en gevoel van het leer. Plantaardig gelooid leer is over het algemeen wat standiger en stugger leer dan chroom gelooid leer. Wereldwijd zijn er diverse regelgevingen met betrekking tot het looien van leer. In Europa is die zeer streng. Looierijen zuiveren hun afvalwater en zorgen ervoor dat personeel niet bloot staat aan gevaarlijke stoffen. Door de strenge regelgeving beheersen ze alle stappen in het looiproces voor 100% , wat resulteert in de gewenste constante kwaliteit. In andere continenten is minder strenge regelgeving waardoor er milieuvervuiling is, onder slechte werkomstandigheden wordt gewerkt en de kwaliteit van het leer niet gewaarborgd wordt. Castelijn & Beerens werkt uitsluitend samen met Italiaanse looierijen die alle zorg voor milieu en mens in acht nemen. Dit komt uiteindelijk de kwaliteit van het leer en het product ten goede.’’

Onderhoud

‘’Leer is een natuurproduct; kleine oneffenheden op het leer, zoals insectenbeten, nekplooien en kleine kleurverschillen onderstrepen de echtheid.

  • Leer is gevoelig voor water. Onze tassen zijn beschermd met een waterafstotende laag. Toch adviseren wij om na een regenbui het leer droog te wrijven met een zachte doek om eventuele vlekken te voorkomen.
  • In gebruik kan leer uitdrogen door bijvoorbeeld droge zomers en verwarmde ruimtes. Zorg ervoor dat uw tas niet op of tegen een verwarming komt te staan.
  • Regelmatig onderhoud houdt het leer soepel, waterafstotend en verlengt de levensduur. Poets uw tas één á twee keer per jaar met een neutraal en voedend onderhoudsmiddel. Castelijn & Beerens adviseert Rapide Lederdressing.
  • Absolute kleurechtheid van leer is niet te garanderen. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door zonlicht. Voorkom daarom langdurige blootstelling aan fel (zon)licht.

’’Leer is een rijk natuurlijk materiaal en krijgt in gebruik een eigen uniek karakter. Behandel het met zorg en geniet er jaren van!’’

Marit

Marit