Wat is rucking?

Gewicht verliezen, je spieren opbouwen en een topconditie en beter postuur krijgen door te wandelen? Klinkt goed toch. Dit kan allemaal door de nieuwe sport hype ‘’rucking’’.  Dit is hiken met zware bepakking om op een leuke manier fit te worden en blessures te voorkomen.

Geïnspireerd door het leger

Rucking is geïnspireerd door millitairen. Militairen zijn voor een groot gedeelte zo fit omdat ze afstanden afleggen met zware bepakking. Het principe is simpel: Stop gewicht in je rugzak en start met wandelen. Door het extra gewicht verbrandt je extra calorieën en train je je spieren. Je kunt dit doen als je een blokje omgaat met de hond maar nog beter is in heuvelachtig gebied omdat je dan obstakels moet ontwijken zoals bomen en stenen. Het is een calorieverbrandende training die perfect op te bouwen is. Je houdt het vanaf het begin al erg lang vol.

Minder blessures

Hardlopen staat bekend om de grote kans op blessures. Een groot voordeel van rucking is dat de kans op blessures laag is en dat het zelfs kan voorkomen dat je in de toekomst blessures krijgt. Dit werkt namelijk zo. Door Rucking versterk je heupspieren wat stabiliteit opbouwt. Werk je de hele dag achter de computer of heb je een ander zittend beroep, dan heb je de kans dat je ruggenwervel krom gaat staan. Door Rucking wordt je ruggenwervel weer rechter en door het lopen verminderd de druk op de rug wat resulteert in minder rugpijn.

Hoe begin je met rucking?

1. Bepaal het gewicht
Er wordt geadviseerd om te beginnen met 10% van je eigen lichaamsgewicht. Weeg je dus 75 kilo, dan begin je met 7,5 kilo gewichten. Op het moment dat dit gewicht prettig voelt, kun je langzaam opbouwen naar meer. Een advies is om elke week 2 kilo toe te voegen. Je hebt hier speciale gewichten voor maar eigenlijk kun je alles gebruiken: Een zandzak met ductape eromheen of bijvoorbeeld gewichtsschijven gewikkeld in bubbeltjesplastic.

2. Kies voor een goede tas
Voor rucking is het van belang om voor een duurzame en ergonomische outdoorrugzak te gaan. Vooral als je van plan bent meer dan 15 kilo mee te nemen, is het aan te raden voor een kwalitatieve tas te gaan die niet scheurt door het gewicht. Belangrijk om mee te nemen in je keuze zijn bijvoorbeeld gewatteerde schouderbanden, een heupgordel en borstband voor optimaal draagcomfort. Voor rucking zijn rugzakken met een drinksysteem ook ideaal. Zo kan je tijdens het lopen gewoon drinken en gehydrateerd blijven. Een aanrader hiervoor zijn Camelbak tassen. Camelbak is gespecialiseerd in geïntegreerde drinksystemen.

3. En.. go!
Doe goede wandelschoenen aan, stop het gewicht in de rugzak en verstel de schouderband en heupband om het gewicht dicht tegen je lichaam aan te plaatsen. Zorg dat gewicht voornamelijk onderin de rugzak zit, dicht bij je heupen. Zo ben je klaar voor een flinke wandeling in je buurt, het bos of bijvoorbeeld een duingebied

Sander