Wat is RFID? 

RFID, je hebt er ongetwijfeld wel eens over gehoord. Maar wat is RFID nu precies? RFID is de afkorting van Radio Frequency Identification. Simpel gezegd is het een vorm van contactloze communicatie door middel van een kleine tag en/of chip. Deze chips vind je bijvoorbeeld terug op onder andere betaalpassen, ID kaarten, paspoorten en creditcards. Je kan het zien als een draadloze barcode. De technologie in de chip zorgt ervoor dat data wordt opgeslagen op deze RFID chip. Via radiogolven kunnen de gegevens op de kaart uitgelezen worden. Extra beveiliging en bescherming voor het uitlezen van de passen is dus van groot belang. Digitale zakkenrollers zijn actiever dan ooit en zij kunnen heel eenvoudig op een slimme manier ongemerkt je rekening plunderen. Vanaf een kleine meter kunnen betaalpassen al uitgelezen worden.  

Hoe werkt RFID-bescherming? 

Omdat het uitlezen van gegevens op een betaalpas voor zakkenrollers heel makkelijk is, is het belangrijk om producten waar je betaalpassen in meeneemt uitgerust zijn met extra RFID-bescherming. Denk bijvoorbeeld aan tassen, portemonnees en koffers. Steeds vaker zijn dit soort producten voorzien van extra RFID-bescherming. Met deze bescherming voorkom je dat digitale skimmers makkelijk hun werk kunnen doen. Het uitlezen van gegevens kan namelijk binnen no time gedaan worden en dit wil je niets liever dan voorkomen! Maar hoe werkt RFID-bescherming precies? Producten met deze bescherming hebben vaak een extra folie beschermlaag die de straling van radiogolven tegen kan gaan. De folie zit vaak op een onzichtbare plek verwerkt aan de binnenkant van een portemonee of tas. 

Bescherm je betaalpassen

Tegenwoordig worden steeds meer producten voorzien van extra bescherming zodat het ongewenst uitlezen onmogelijk is. Ook in onze collectie hebben wij diverse producten in de collectie die voorzien zijn van RFID bescherming zoals de pashouders van Secrid, de laptoptassen en portemonnees van Castelijn en Beerens en de portemonnees van dR Amsterdam en Exentri. Extra RFID bescherming is tegenwoordig een must. Digitale zakenrollers zijn actiever dan ooit en je kan dit zelf voorkomen! Wees hier bewust van én alert op. Vooral wanneer je je betaalpassen los in je jaszak of broekzak bewaard. We hebben daarom een aantal verstandige tips op een rij gezet:

Hoe voorkom je skimmen?

  1. Zorg ervoor dat je je betaalpas opbergt in een RFID portemonnee. Deze portemonnees zijn voorzien van extra RFID-bescherming.
  2. Scherm met het toetsenbord af met je hand tijdens het intoetsen van je pincode en laat je afleiden door mensen in je omgeving.
  3. Ga niet op hulp van onbekende mensen in. Dit kan ervoor zorgen dat ze je afleiden en in de tussentijd je gegevens uitlezen.
  4. Schakel contactloos pinnen uit wanneer je twijfels hebt over het contactloos betalen.

Koen